Depozitarea
nucilor
Pentru asigurarea
calitatii miezului pe o durata cat mai
mare de timp , dupa recoltarea nucilor se vor executa obligatoriu urmatoarele
operatiuni :
Spalarea nucilor :
Dupa recoltare , se aleg nucile care sunt inca cu coaja verde de cele care sunt
fara coaja si curate. Nucile pe care mai sunt coji deverzi se baga in saci de
urzica sau canepa si se umezesc bine, dupa care se depoziteaza pentru 1-2 zile
la umbra. Dupa acest interval , coajaverde se desprinde cu usurinta de nuca.
Frunctele pe care sunt vizibile pete de suc verde de coaja se spala imediat, cate
2-3 minute in apa rece.
Uscarea nucilor:
se face sub jet de aer cald sau in locuri foarte bine ventilate. Nucile
seaseaza in straturi de maxim 25 cm grosime
in locuri foarte bine ventilate si seravasesc de 3-4 ori pe zi. Pot fi
uscate si la soare.
Dezinfectarea
& albirea nucilor: Datorita faptului ca pe piata internationala se cere ca
miezul sa aiba o culoare galben-aurie se impune albirea nucilor. De asemenea,
acest lucru determina practic si dezinfectarea nucilor de sporii de mucegai ce
pot rezulta in urma proceselor de putrefactie a
urmelor de mezocarp. Pentru cantitatile mici de nuci se procedeaza in
modul urmator: se iau 6 kg de hipoclorit de calciu si 3,5 kg de carbonat de
sodiu, la 10 litri de apa, ce se dizolva separat; se toarna apoi solutia de carbonat de calciu
peste solutia de hipoclorit , dupa care se completeaza pana la cantitatea de
100 de litri. Solutia astfel obtinuta se amesteca bine de tot, dupa care se
lasa 48 de ore sa se limpezeasca, dupa
care se decanteaza solutia limpede. Nucile uscate se pun intr-un vas de lemn ,
dupa care se toarna solutie pana cand acestea incep sa pluteasca. Se agita
bine timp de 3-5 minute. Daca in urma
acestei operatiuni nucile nu sunt inalbite corespunzator se adauga2,5 litri de
otet pentru 100 de kg de solutie. Cu 100 litri de solutie se pot inalbi
aproximativ 400 de kg de nuci in coaja. Nucile
nu se spala dupa ce sunt scoase din solutie si se usuca in mod obisnuit.
(I.F. Radu-1939)
Ambalarea nucilor:
In vederea depozitarii, nucile se ambaleaza in saci de minim 25 de kg si maxim
200 de kg, in spatii curate, bine ventilate si ferite de rozatoare
Depozitarea
propriu-zisa : poate avea loc pana la 2 ani , daca s-au respectat corespunzator
cerintele de spalare si dezinfectare. este recomandabila depozitarea nucilor
numai in coaja. Miezul de nuca curat este recomandat sa fie valorificat intr-o perioada de timp cuprinsa
intre 30 si 60 de zile, numai in conditiile in care acesta este ambalat in
cutii de carton cu hartie pe interior
sau in saci de polietilena vidati.
Respectarea
intocmai a acestor operatiuni conduce la pastrarea corespunzatoare a calitatii
miezului de nuca. Astfel acesta ramane
cu o culoare alb-galbuie pentru o perioada de timp de pana la 2 ani de zile. In
cazul in care aceste operatiuni nu sunt realizate la timp, calitatea miezului
de nuca se va deprecia prin schimbarea
culorii miezului de nuca din alb-galbui
intr-o culoare brun-roscata spre negru. Acest lucru este determinat de aparitia
sporilor de mucegai. De asemenea , daca nu sunt respectate aceste operatiuni
exista posibilitatea foarte ridicata de aparitie a viermilor care compromit
total calitatea miezului de nuca. Si nu in ultimul rand, este demn de retinut
ca o nuca tratata corespunzator garanteaza
obtinerea unui pret de valorificare superior, ceea ce justifica pe deplin
efectuarea corecta, completa si la timp a acestor operatiuni de curatare,
dezinfectare si depozitare
Productiile de
nuci realizate la nivel global nu acopera intreg necesarul de consum, in timp
ce potentialul de productie in domeniul nucifer din Romania depaseste 5
miliarde de euro/an. Cu toate ca Romania detine acest potential fabulos,
realitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca el este valorificat doar in proportie
de doar 1%.
Dezvoltarea
acestui sector poate atrage dupa sine si dezvoltarea industriei constructoarede
masini si utilaje agricole din Romania. De asemenea, promovarea eficienta a
produselor nucului poate influenta in mod hotaritor conditiile de viata si
starea generala de sanatate a consumatorilor. Nu sunt de neglijat nici
aspectele referitoare la imbunatatirea
factorilor de mediu ( aer, apa, sol), precum si cele referitoare la acumularea
de masa lemnoasa valoroasa de cea mai
bunacalitate.
Acum , acest
sector economic produce aproximativ 60 de milioane de euro anual, iar daca
neraportam la potentialul acestui sector realizam ca de fapt acest domeniu a
fost ignorat total. Fie din nestiinta , fie in mod deliberat.
Cu atat mai mult se impun masuri ferme si rapide pentru
producerea de material saditor, pentru infiintarea de livezi si pentru
realizarea de capacitati performante
de valorificare integrata a tot ce
inseamna produsele nucilor (preluare, conditionare, depozitare si
industrializare si comercializare).
Informatii de pe .nucifere.com |