Sâmbătă, 2018-11-17, 7:44 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

Puiet nuc altoit

Catalog de fisiere

Principala » fisiere » Fisierele mele

DESPRE NUC
2010-06-24, 1:12 PM

                                   

Oportunitatile ce   deriva din infiintarea livezilor de nuc si din crearea de capacitati de  colectare, conditionare, depozitare , prelucrare si industrializare de nuci sunt mai mari ca niciodata. 

Productiile de nuci realizate la nivel global nu acopera intreg necesarul de consum, in timp ce potentialul de productie in domeniul nucifer din Romania depaseste 5 miliarde de euro/an. Cu toate ca Romania detine acest potential fabulos, realitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca el este valorificat doar in proportie de doar 1%. 

Dezvoltarea acestui sector poate atrage dupa sine si dezvoltarea industriei constructoarede masini si utilaje agricole din Romania. De asemenea, promovarea eficienta a produselor nucului poate influenta in mod hotaritor conditiile de viata si starea generala de sanatate a consumatorilor. Nu sunt de neglijat nici aspectele referitoare la  imbunatatirea factorilor de mediu ( aer, apa, sol), precum si cele referitoare la acumularea de masa lemnoasa  valoroasa de cea mai bunacalitate. 

Acum , acest sector economic produce aproximativ 60 de milioane de euro anual, iar daca neraportam la potentialul acestui sector realizam ca de fapt acest domeniu a fost ignorat total. Fie din nestiinta , fie in mod deliberat. 

Cu atat  mai mult se impun masuri ferme si rapide pentru producerea de material saditor, pentru infiintarea de livezi si pentru realizarea de capacitati  performante de  valorificare integrata a tot ce inseamna produsele nucilor (preluare, conditionare, depozitare si industrializare si comercializare).

 _____________________________________

 

 Dintre produsele cu valoare alimentara  si terapeutica deosebita, miezul si uleiul de nuca sunt  de nelipsit  din dieta zilnica.    

Uleiul de nuca poate fi folosit cu succes si in industria cosmetica si in diversele  scopuri profilaxice si de tratament , datorita continutului ridicat  in acizi grasi mono si poli-nesaturati.

Uleiul de nuca poate fi obtinut printrei modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau prinrafinarea srotului  obtinut din miezul de nuca presat la rece sau la cald.

Din punct de vedere calitativ, cel mai bun ulei de nuca este cel presat la rece  deoarecepe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera deprecieri datorita tratamentelor termice, pastrandu-si intacte calitatile.

Doza medie de ulei de nuca   indicata lunar pentru o persoana adulta este de 200 ml. Aceasta se consuma intr-un interval de zece zile consecutive, cate doua linguri dimineata pe stomacul gol. Pentru copii , doza recomandataeste de o lingurita /zi. 

In urma unei analize comparative intre uleiul de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la rece, a rezultat ca uleiul de nuca are un continut  in acizi grasi omega 3 depeste 21 de ori mai mare decat uleiul de masline si ca nivelul acizilor grasi omega 6 este 5 ori mai mare in cazul uleiului de nuca fata de cel din uleiul de masline.

Datorita continutului  in acizi grasi -polinesaturati omega-3 si omega-6 din uleiul de nuca presat la rece sunt reglate functiile organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare, reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos. 

                 Datorita efectelor sale , atat miezul de nuca cat si uleiul obtinut din acesta prin presarea la rece   este indicat  femeilor insarcinate, lauzelor, copiilor prescolari, persoanelor cu activitate intelectuala sustinuta, persoanelor care sufera de boli ale aparatului circulator,celor aflati in convalescenta si  batrinilor .


 

 Livezile familiale sunt acele livezi realizate  pe suprafete mici, astfel incat terenurile detinute de o familie sa fie valorificate cat mai bine.

 

Din punctul de vedere al dimensiunii, o livada familiala are o marime cuprinsa intre 0,1 si 10 hectare.

 

Productia obtinuta este destinata in principal auto-consumului si  comercializarii prin piete, targuri si oboare.

 

Din punct de vedere legal, infiintarea unei livezi familiale poate avea loc  numai cu puieti achizitionati dintr-o pepiniera autorizata.

Informatiide pe nucifere.com

 

Categorie: Fisierele mele | Adaugat de: djpink
Vizualizari: 8596 | Downloads: 0 | Raging: 4.0/6
Total comentarii : 0
Forma intrarii
Categoriile sectiunii
Cautare
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 259
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0