Miercuri, 2025-01-22, 2:45 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

Puiet nuc altoit

DESCRIEREA SOIURILOR

Milotai 10

provenienta soi: Ungaria

Recunoscut in  Ungaria din 1963

Recunoscut si acceptat de Germania din 1963

Milotai10(M10) a fost dezvoltat de catre certetatorul  Szentivanyi Peter specializat in altoirea nucului in regiunea Milota, soi care s-a dovedit cel mai recunoscut in Ungaria. Soiul a devenit recunoscut de catre statul Maghiar din 1963, de atunci este recunoscut si in Germania ca si soi cu caracteristi de calitate inalta, deci s-a aprobat cultivarea acestuia la nivel de livezi. Altoiul pe portaltoiul nuc obisnuit la varsta tanara este crescatoare in sus, apoi coroana  la maturitate devine tip glob . Suprafata roditoare a coroanei se formeaza mai lent dar aduce foarte repede primul rod, rod care apoi este frecvent si abundent. Este unul dintre cel mai prolific soi unguresc. Mugurii sunt acoperiti in 53% cu rod, Iar crengile fructifica in 20-25% si in lateral. Deschide  mugurii relativ timpuriu dar capacitatea de rezistenta la inghet a mugurului este bun, deoarece  aceasta procedura de inmugurire a cregutelor este treptata si lenta. Deci soiul este relativ rezistent la ingheturi deoarece  germinarea(cresterea mugurului) tine si dupa eventualele ingheturi de primavera. Este afectat foarte rar de inghetul in totalitate a mugurilor. Florile feminine sunt anterioare celor masculine care dureaza si pe parcursul infloririi florilor masculine. Polenizrea este deci optim dezvoltat. Polenizatorul pereche potrivit soiului  Milotai10 este Alsoszentivanyi 117. Rodul se recolteaza in ultima parte a lunii septembrie. Coaja nucului este de  culoare maroniu –auriu galbui si suprafata neteda , usor de spart si de curatat. Diametru rodului este 35-40 mm in coaja. Procentul miez coaja este de 47- 52 %. Miezul are culoarea auriu deschis, procentul de substanta grasa este 68,4%, continut de protenie este mediu 17,7%, are gustul placut. Conform acestor calitati se clasifica intre cele mai recunoscutesi de calitate  soiuri unguresti. Necesita sol bun,  in cazul unui sol slab scade capacitatea de productie , dar calitate rodului si-o mentine si in aceste conditii.


Alsoszentivanyi 117

A fost obtinut prin selectie din jurul localitatii Alsoszentivany.

Este un soi tardiv, florile femele infloresc înaintea celor masculi, partial autopolenizant-homogen.

Infloreste impreuna cu soiurile Alsòszentiváni 118, Pedro, Tiszacsécsei 2.

Maturarea fructelor are loc in a II.-III. decada a lunii septembrie. Intra pe rod timpuriu.

Greutatea fructelor este intre 11-14 g, diametrul fructelor : 36-38 mm.

Miezul are un culoare galbuie, gust placut, cu 48-51% din greutatea totala a fructului. In anul 2000-2001 a obtinut calificativul excelent. Coaja se sparge si se curăţă usor.

Coroana are o crestere viguroasa. In prima perioda de crestere crengile cresc in sus, la maturitate deplina are o coroana globuloasa.

Nu este pretentious faţă de conditiile de sol, se poate cultiva in orice zona de cultura, este rezistent la seceta .


MILOTAI BOTERMO


Soi cu fructificatie laterala,asigura o productie multipla in comparatie cu soiul cu fructificatie terminal .Dimensiune pom mediu, porneste mugurul putin mai tarziu.

Fructifica in 57% si lateral, deci intra foarte repede pe rod  si are fructificatie abundenta.

Perioada de recolta: Ultima parte a lunii septembrie.

Caracteristica rodului: mare, voluminos, culoare deschisa, coaja subtire. 

Calitatea miezului se ridica la nivelul soiului mama(Milotai 10). Usor de spart si curatat.

                           


MILOTAI KESEI(TÂRZIE)



Inflorire mai tarzie cu al 26-28 a zi de la inceputul muguririi nuciferilor. Se poate recolta in a doua parte a lunii octombrie, Incepe sa rodească foarte repede chiar in urmatorul an de la plantare se poate observa prima nuca pe creanga de altoi. Florile feminine le aduce in 50-60% pe lateralele crengilor. Pondere miez in coaja 45-52%. Forma fructului rotund.

Vigoare medie de crestere: la inceput ponde sa creasca in sus apoi se extinde.Nu se considera un soi sensibil la boli.



Alsoszentivanyi kesei( târzie)

Mugurire foarte tarzie in categoria nucilor: a 28-30-a zi a muguririi acestora. Forma fructului : este putin lunguiet . Incepe sa aduca rod foarte repede la fel ca primul. Recolta in prima parte a luni octombrie. Pondere miez coaja 48-51%. Vigoare mare . Se poate spune ca este mai rezistent la boli fata de primul.


  

Forma intrarii
Cautare
Calendar
«  Ianuarie 2025  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 259
Prietenii site-ului
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0