Milotai 10
provenienta soi: Ungaria
Recunoscut in Ungaria din 1963
Recunoscut si acceptat de Germania din 1963
Milotai10(M10) a fost dezvoltat de catre certetatorul Szentivanyi Peter specializat in altoirea
nucului in regiunea Milota, soi care s-a dovedit cel mai recunoscut in Ungaria.
Soiul a devenit recunoscut
de catre statul Maghiar din 1963, de atunci este recunoscut si in Germania ca
si soi cu caracteristi de calitate inalta, deci s-a aprobat cultivarea acestuia
la nivel de livezi.
Altoiul pe
portaltoiul nuc obisnuit la varsta tanara este crescatoare in sus, apoi coroana
la maturitate devine tip glob .
Suprafata roditoare a coroanei se formeaza mai lent dar aduce foarte repede
primul rod, rod care apoi este frecvent si abundent. Este unul dintre cel mai prolific
soi unguresc. Mugurii sunt acoperiti in 53% cu rod, Iar crengile fructifica in
20-25% si in lateral. Deschide mugurii relativ
timpuriu dar capacitatea de rezistenta la inghet a mugurului este bun,
deoarece aceasta procedura de inmugurire
a cregutelor este treptata si lenta. Deci soiul este relativ rezistent la
ingheturi deoarece germinarea(cresterea
mugurului) tine si dupa eventualele ingheturi de primavera. Este afectat foarte
rar de inghetul in totalitate a mugurilor. Florile feminine sunt anterioare
celor masculine care dureaza si pe parcursul infloririi florilor masculine.
Polenizrea este deci optim dezvoltat. Polenizatorul pereche potrivit soiului Milotai10 este Alsoszentivanyi 117.
Rodul se recolteaza
in ultima parte a lunii septembrie. Coaja nucului este de culoare maroniu –auriu galbui si suprafata
neteda , usor de spart si de curatat. Diametru rodului este 35-40 mm in coaja.
Procentul miez coaja este de 47- 52 %. Miezul are culoarea auriu deschis,
procentul de substanta grasa este 68,4%, continut de protenie este mediu 17,7%,
are gustul placut.
Conform acestor
calitati se clasifica intre cele mai recunoscutesi de calitate soiuri unguresti.
Necesita sol bun, in cazul unui sol slab scade capacitatea de
productie , dar calitate rodului si-o mentine si in aceste conditii.
Alsoszentivanyi 117
A fost obtinut prin selectie din jurul localitatii
Alsoszentivany.
Este un soi tardiv, florile femele infloresc înaintea celor
masculi, partial autopolenizant-homogen.
Infloreste impreuna cu soiurile Alsòszentiváni 118, Pedro,
Tiszacsécsei 2.
Maturarea fructelor are loc in a II.-III. decada a lunii
septembrie. Intra pe rod timpuriu.
Greutatea fructelor este intre 11-14 g, diametrul fructelor
: 36-38 mm.
Miezul are un culoare galbuie, gust placut, cu 48-51% din
greutatea totala a fructului. In anul 2000-2001 a obtinut calificativul
excelent. Coaja se sparge si se curăţă usor.
Coroana are o crestere viguroasa. In prima perioda de
crestere crengile cresc in sus, la maturitate deplina are o coroana globuloasa.
Nu este pretentious faţă de conditiile de sol, se poate
cultiva in orice zona de cultura, este rezistent la seceta .
MILOTAI BOTERMO
Soi cu fructificatie laterala,asigura o productie multipla in comparatie cu soiul cu fructificatie terminal .Dimensiune pom mediu, porneste mugurul putin mai tarziu.
Fructifica in 57% si lateral, deci intra foarte repede pe rod si are fructificatie abundenta.
Perioada de recolta: Ultima parte a lunii septembrie.
Caracteristica rodului: mare, voluminos, culoare deschisa, coaja subtire.
Calitatea miezului se ridica la nivelul soiului mama(Milotai 10). Usor de spart si curatat.
MILOTAI KESEI(TÂRZIE)
Inflorire mai tarzie cu al
26-28 a zi de la inceputul muguririi nuciferilor. Se poate recolta in
a doua parte a lunii octombrie, Incepe sa rodească foarte repede
chiar in urmatorul an de la plantare se poate observa prima nuca pe
creanga de altoi. Florile feminine le aduce in 50-60% pe lateralele
crengilor. Pondere miez in coaja 45-52%. Forma fructului rotund.
Vigoare
medie de crestere: la inceput ponde sa creasca in sus apoi se
extinde.Nu se considera un soi sensibil la boli.
Alsoszentivanyi kesei(
târzie)
Mugurire foarte tarzie in categoria nucilor: a 28-30-a zi
a muguririi acestora. Forma fructului : este putin lunguiet . Incepe
sa aduca rod foarte repede la fel ca primul. Recolta in prima parte a
luni octombrie. Pondere miez coaja 48-51%. Vigoare mare . Se poate
spune ca este mai rezistent la boli fata de primul.