Dintre produsele cu valoare alimentara si terapeutica deosebita, miezul si uleiul de
nuca sunt de nelipsit din dieta zilnica.
Uleiul de nuca
poate fi folosit cu succes si in industria cosmetica si in diversele scopuri profilaxice si de tratament ,
datorita continutului ridicat in acizi
grasi mono si poli-nesaturati.
Uleiul de nuca poate fi obtinut
printrei modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau
prinrafinarea srotului obtinut din
miezul de nuca presat la rece sau la cald. Din punct de vedere calitativ, cel
mai bun ulei de nuca este cel presat la rece
deoarecepe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera
deprecieri datorita tratamentelor termice, pastrandu-si intacte calitatile.
Doza medie de ulei de nuca indicata
lunar pentru o persoana adulta este de 200 ml. Aceasta se consuma intr-un
interval de zece zile consecutive, cate doua linguri dimineata pe stomacul gol.
Pentru copii , doza recomandataeste de o lingurita /zi.
In cadrul revistei Magazin, in
articolul Miracolul din ghioc: nuca sunt detaliate principalele caracteristici si utilizari ale
nucilor, precum si efectele asupra sanatatii umane ale consumului de miez si
ulei de nuca. Un consum constant de miez de nuca sau de ulei de nuca reduce considerabil riscul de atac cerebral,
cel de stop cardiac si cel de ateroscleroza. De asemenea cheagurile de sange sunt dizolvate , nivelul
colesterolului rau este redus
semnificativ iar parazitii intestinali sunt
eliminati. Datorita continutului
sau in melatonina uleiul de nuca este un foarte bun tonic pentru creier.
In urma unei analize
comparative intre uleiul de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la
rece, a rezultat ca uleiul de nuca are un continut in acizi grasi omega 3 depeste 21 de ori mai
mare decat uleiul de masline si ca nivelul acizilor grasi omega 6 este 5 ori
mai mare in cazul uleiului de nuca fata de cel din uleiul de masline. Datorita
continutului in acizi grasi
-polinesaturati omega-3 si omega-6 din uleiul de nuca presat la rece sunt
reglate functiile organismului, cum ar fi cele cardio-vasculare,
reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos.
Datorita efectelor sale , atat
miezul de nuca cat si uleiul obtinut din acesta prin presarea la rece este indicat
femeilor insarcinate, lauzelor, copiilor prescolari, persoanelor cu
activitate intelectuala sustinuta, persoanelor care sufera de boli ale
aparatului circulator,celor aflati in convalescenta si batrinilor . |