Oportunitatile ce
deriva din infiintarea livezilor de nuc si din crearea de capacitati de colectare, conditionare, depozitare ,
prelucrare si industrializare de nuci sunt mai mari ca niciodata.
Productiile de
nuci realizate la nivel global nu acopera intreg necesarul de consum, in timp
ce potentialul de productie in domeniul nucifer din Romania depaseste 5
miliarde de euro/an. Cu toate ca Romania detine acest potential fabulos,
realitatea de zi cu zi ne demonstreaza ca el este valorificat doar in proportie
de doar 1%.
Dezvoltarea
acestui sector poate atrage dupa sine si dezvoltarea industriei constructoarede
masini si utilaje agricole din Romania. De asemenea, promovarea eficienta a
produselor nucului poate influenta in mod hotaritor conditiile de viata si
starea generala de sanatate a consumatorilor. Nu sunt de neglijat nici
aspectele referitoare la imbunatatirea
factorilor de mediu ( aer, apa, sol), precum si cele referitoare la acumularea
de masa lemnoasa valoroasa de cea mai
bunacalitate.
Acum , acest
sector economic produce aproximativ 60 de milioane de euro anual, iar daca
neraportam la potentialul acestui sector realizam ca de fapt acest domeniu a
fost ignorat total. Fie din nestiinta , fie in mod deliberat.
Cu atat mai mult se impun masuri ferme si rapide pentru
producerea de material saditor, pentru infiintarea de livezi si pentru
realizarea de capacitati performante
de valorificare integrata a tot ce
inseamna produsele nucilor (preluare, conditionare, depozitare si
industrializare si comercializare).
_____________________________________
Dintre produsele cu valoare alimentara si terapeutica deosebita, miezul si uleiul de
nuca sunt de nelipsit din dieta zilnica.
Uleiul de nuca
poate fi folosit cu succes si in industria cosmetica si in diversele scopuri profilaxice si de tratament ,
datorita continutului ridicat in acizi
grasi mono si poli-nesaturati. Uleiul de nuca poate fi obtinut printrei
modalitati distincte: prin presare la rece, prin presare la cald sau
prinrafinarea srotului obtinut din
miezul de nuca presat la rece sau la cald. Din punct de vedere calitativ, cel
mai bun ulei de nuca este cel presat la rece
deoarecepe timpul presarii acizii grasi mono si polinesaturati nu sufera
deprecieri datorita tratamentelor termice, pastrandu-si intacte calitatile. Doza medie de ulei de nuca indicata
lunar pentru o persoana adulta este de 200 ml. Aceasta se consuma intr-un
interval de zece zile consecutive, cate doua linguri dimineata pe stomacul gol.
Pentru copii , doza recomandataeste de o lingurita /zi. In urma unei analize comparative intre uleiul
de nuca presat la rece si uleiul de masline presat la rece, a rezultat ca
uleiul de nuca are un continut in acizi
grasi omega 3 depeste 21 de ori mai mare decat uleiul de masline si ca nivelul
acizilor grasi omega 6 este 5 ori mai mare in cazul uleiului de nuca fata de
cel din uleiul de masline. Datorita continutului in acizi grasi -polinesaturati omega-3 si omega-6
din uleiul de nuca presat la rece sunt reglate functiile organismului, cum ar
fi cele cardio-vasculare, reproducatoare, imunitare si ale sistemului nervos.
Datorita efectelor sale , atat
miezul de nuca cat si uleiul obtinut din acesta prin presarea la rece este indicat
femeilor insarcinate, lauzelor, copiilor prescolari, persoanelor cu
activitate intelectuala sustinuta, persoanelor care sufera de boli ale
aparatului circulator,celor aflati in convalescenta si batrinilor .
Livezile familiale sunt acele livezi
realizate pe suprafete mici, astfel
incat terenurile detinute de o familie sa fie valorificate cat mai bine.
Din punctul de
vedere al dimensiunii, o livada familiala are o marime cuprinsa intre 0,1 si 10
hectare.
Productia obtinuta
este destinata in principal auto-consumului si
comercializarii prin piete, targuri si oboare.
Din punct de
vedere legal, infiintarea unei livezi familiale poate avea loc numai cu puieti achizitionati dintr-o
pepiniera autorizata.
Informatiide pe nucifere.com
|